T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / VİRANŞEHİR - Şehit Seyyit Kadir Denel İmam Hatip Ortaokulu

Hoşgörü

HOŞGÖRÜ

Hoşgörümüsamahatahammültesamuhkatlanmagörmezden gelme veya göz yumma, başkalarını eylem ve yargılarında serbest bırakma, kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı düşen görüşlere sabırla, hem de yan tutmadan katlanma demektir. İzin verme, aldırmama, iyi karşılama anlamlarına da gelir.

Sosyal ilişkilerde bir tarafın, bazen farkında olmadan, kasıtlı olmayarak, bazen de kasıtla diğer tarafa (maddi/manevi) zarar verebilecek bir sahne yaratması durumunda, diğer tarafın bunu görmezden gelerek veya cevabından vazgeçerek ödün vermek tahammülünü (erdem) gösterebilmesidir.

Farklılıklara Karşı Hoşgörü: insanı belli bir özelliğine göre yargılamamak, herkesin kendi doğruları çerçevesinde yaşadığının farkında olmaktır farklılıkları zenginlik olarak görebilmektir.

Bir insan; hangi dinden, milletten, renkten, coğrafyadan, dilden, düşünceden ve anlayıştan olursa olsun öncelikle insan olduğunun algılanması gerekir. Her birey, saygıya değer bir varlıktır.

İnsanın kendisinden farklı olanı hor görmeye hakkı yoktur.

İnsanların değerleri, inançları, olaylara bakış açıları farklı farklı olabilir. Bu farklılık bir ayrışma sebebi olmamalı, farklılıklar bir dayatma unsuru haline getirilmemeli, baskı nedeni olmamalıdır.

Trafikte Hoşgörü: Trafik herkesin hoşgörülü davranması gereken yerlerden birisidir. Trafikte sıkışıklık, kaza veya çeşitli sorunlar yaşanabilir. İnsanların sinirlerini gerilebilir ve istenmeyen tepkilerde bulunabilirler. Trafik her gün milyonlarca aracın hareket ettiği alan olmasından dolayı başkalarına karşı hoşgörülü, müsamahalı, nazik ve sabırlı davranmak onlara aslında yardımcı olmaktadır.

 

Acemi olabiliriz ve başka insanların bize bu durumda yardımcı olmalarını bekleriz. Sabırlı olmalarını bilip bunları suiistimal edilmemesi gerekmektedir. Trafikte başkalarına karşı yardımcı olarak onlara yol göstermeliyiz. Yol hakkı kimdeyse ona müsaade etmeliyiz, karşımızdaki hata yapabilir hoşgörülü bakılmalı, trafik ışık ve levhalarına dikkat etmeliyiz, yaya ve çocuklara bu konularda yardımcı olmalıyız. İnsanlara bu tür konularda yardımcı olmamız aslında yol göstermemize eşittir. Onlara her zaman destek olarak belirli bir yolda ilerlemelerini sağlamamız gerekir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.01.2016 - Güncelleme: 02.10.2020 17:48 - Görüntülenme: 825
  Beğen | 0  kişi beğendi