ŞANLIURFA / VİRANŞEHİR - Şehit Seyyit Kadir Denel İmam Hatip Ortaokulu

Saygı ve Sevgi

SAYGI VE SEVGİ   Saygı, ilişki içinde olan birey veya kurumların(örneğin dinlerin veya ulusların), birbirlerinin ilgi ve    tutumlarının farkında oldukları, yapıcı bir davranış tarzını benimsedikleri olumlu bir duygudur. Saygı,    ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun hak, değer, inanç ve her türlü özelliğini göz    önünde tutmak ve bunlara önyargısız   Sevgi bir duygu çeşididir. Kısaca ilgi göstermeye yönelten duygu anlamına gelir. Birçok anlamı içinde    barındırır. Kardeş sevgisi gibi, şefkat; yemek sevgisi gibi, zevk; spor sevgisi gibi, tercih; ya da    etkilenme, eğilim, düşkünlük, meyil, hayranlık, tutkunluk, bağlılık, dostluk, ilgi vs. anlamları vardır.   Kendine Saygı   Kişiliğimizin en temel boyutlarından biri olan kendimize saygı, her zaman bilincinde olamadığımız    ölçüde nazik, soyut ve karmaşık bir olgudur. Kendine, kendimize saygı? Kendimizi nasıl görüyoruz?    Gördüğümüzü beğeniyor muyuz, beğenmiyor muyuz? Kendimize karşı bu yargılayan bakışımız, ruh    sağlığımız açısından yaşamsal bir öneme sahiptir. Bu konudaki yanıtımız olumluysa, insan kendini    daha iyi hisseder ve yaşamın zorluklarına daha kolay direnç gösterir. Ama verdiğimiz yanıt negatif    öğeleri içeriyorsa, kişinin yaşamını altüst edebilecek sıkıntı ve rahatsızlıklar kapının eşiğindedir artık.    Bu nedenle, "kendine saygı" kavramını daha iyi anlayabilmek için zaman harcamak boş ve yararsız bir    çaba değildir; hatta verimli ve yararlı bir uğraştır.   Öğretmenlere Saygı   Öğretmen, çocukların hayata hazırlanırken onların kendi ayakları üzerinde durarak yani başkasına    muhtaç olmadan bilgi ve becerilerini kapasitesine göre en üst düzeyde geliştirip kullanmasını    sağlayarak şerefli bir ömür sürmesini sağlamada çocuğa, aileye, topluma, devlete ve insanlığa hizmet    Öğretmenler insan yavrusuna iyiyi, doğruyu ve güzeli öğretirler. Öğretmenler hikmet sahibidir,    bilgedir. Bilgelik mertebesine ulaşamamış olsalar bile hazır bilgelik anlatır, hikmet dağıtırlar. Daha bir    kıvamında insan, daha bir iyi vatandaş, daha bir becerikli oğul-kız yetiştirmeye çalışırlar.   Öğretmenler bütün toplumlarda tarih boyunca hep saygı görmüşlerdir. Efsanelere, menkıbelere konu    olmuşlardır. Fatih'in hocası Akşemseddin'i biliriz. Büyük İskender'in hocası Aristo'yu da biliriz. Bu    isimler öğretmenlerin hem Doğuda hem Batıdaki saygınlığına örnektir. Onlardan öğrenilen belki de    küçük bir bilgi kırıntısı veya bir beceri öğrencilerinin hayatının yönünü değiştirir. Bazı bilgi ve    becerilerin fiyatı yoktur, öğretmene verilen maaş ile öğrenciye kazandırılan bilgi ve becerinin bedeli    ödenemez. İnsan olan ona minnettar kalır. Minnetini dile getirir, saygısını belirtir.   Farklılıklara Saygı   Bütün için farklılık olgusunu anlamayanlar farklı hayat bulamazlar. Farklılığı kötü anlamda anlayanlar    dışarıda sadece kendini arar. Sadece kendini görür. Bencil insanlar farklı fikirleri kendince anlar. Onun    dünyasıncadır yaşananlar. Böylelikle kendi dünyasında sıkışıp kalır ve hayati önemdeki farklılık iş    birliğinden destek alamazlar. Dünya dışı hayat aramanın saçmalığı buradan kaynaklanır.    Kendilerincedir dünyaları. Sadece kendilerini görmektedirler. Onların farklılık anlayışı kendi    dünyalarını dışarıda aramaktır. Halbuki farklı hayatlar, hayat bütününü ayakta tutabilmek için    oluşmuştur.  Dünyadaki her canlının birbiri için var olduğunu anlamayan insanlar farklı dünyaları    göremez. Dünya denen şu küçücük gök cisminde sayısız farklı hayat var. Sınırsız dünyaları burada    barındırıyoruz. Ancak farklılıkları göremiyoruz. Belki de farklılıklara saygı duymaya odaklansak, tüm    anlaşmazlıkların çözümünü bulacağız. Belki de aradığımız çoğu şey, farklılıklara saygı gösterince    ayan olacak. Tüm çabamız farklılıkları fark etmekle başarıya ulaşabilir.    Büyüklere Saygı İle İlgili Sözler    Saygı ve sevgi büyüklerle küçükler arasındaki uçurumu yok eden bir köprüdür.    Oğul ! Ananı, Atanı say ! Bereket büyüklerle beraberdir. (Osman Gazi)    Büyüklere saygı hem dini hem de insani bir görevdir.    Çocuklara, saygıyı öğretmenin en iyi yolu: onlara saygı göstermektir.    Ana babanı sayarsan, oğlundan da saygı görürsün. Saygı ve sevginin bir arada bulunduğu    toplumlar uzun ömürlü olur ve hiçbir zaman kargaşa içine düşmez. O toplumda saygı ve sevgi    ne zaman kaybolur ise o zaman o toplum çöker. (Mevlana)    Saygıyı ve sevgiyi insanlar çocuk yaşta öğrenir. Büyüdükçe de geliştirir bu yüzden çocukların    eğitimi ailede başlar. Ailede bir çocuğa insanlara karşı sevgi duyması öğretildiyse bu çocuk    hayatı boyunca insanlara sevgiyle ve saygılı davranır. Fakat ailede çocuğa iyi bir eğitim    verilmediyse bu çocuk hiçbir zaman insanlara sevgi duyamaz. Ayrıca çocuk annesinden,    babasından yakın ve uzak çevresinden ilgi ve sevgi bekler. Beklentisine karşılık bulursa onlara    duyduğu güven artar, bulamazsa azalır. (Mevlana)

Yayın: 15.11.2015 - Güncelleme: 02.10.2020 17:49 - Görüntülenme: 1045